Köszöntjük a „Környezettudatos Könyvtár a fenntarthatóbb életmódért Komlón” projekt weboldalán!

A Komló Város Önkormányzat József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény  olyan általános gyűjtőkörű, nyilvános, közművelődési könyvtár, amely gazdag információszerzési, művelődési és szórakozási lehetőséget biztosít a város minden lakója számára. Könyvtárunkban kb. 128 000 kötet áll az olvasóink rendelkezésére, a muzeális gyűjtemény legalább 5000 kötettel rendelkezik. A gyermek és felnőtt olvasóink több, mint 40 000 könyvből és folyóiratból választhatnak közvetlenül a polcokról, a többi dokumentumot kérés alapján, alagsori raktárainkból tudjuk teljesíteni.

Évente 2-3 ezer új kötettel gazdagszik intézményünk. Egyaránt figyelemmel kísérjük a könyvkiadók által megjelentetett újdonságokat, beiratkozott olvasóink igényeit és olvasási szokásait.

A könyvtár épülete, mely Komló szívében található, kellemes, nyugodt környezetet biztosít a helyben olvasáshoz, tanuláshoz, a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

Az Európai Unió KEOP-programja által finanszírozott, 33 millió forintos összköltségvetésű fejlesztési projekt négy fő pillért tartalmaz. Ezek mindegyike a hatékonyabb erőforrás-kihasználást és a környezettudatos viselkedésmódok elterjesztését célozza és közvetve vagy közvetlenül, de anyagi megtakarítást is hoz az intézmény számára.

Az energiatakarékosság, a víztakarékosság, a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetbarát közlekedés témái köré csoportosíthatóak a könyvtár várható infrastrukturális fejlesztései és a tavaszi hónapokra tervezett ismeretterjesztő rendezvényei is egyaránt. A beruházás első lépése modernebbé, környezetbarátabbá teszi az intézményünket, nyilvános programjaink pedig segítenek abban, hogy Komló egész lakossága elsajátíthassa a zöld gondolkodásmódot, mely reméljük, a mindennapjaik részévé fog válni.

Hírek

A végéhez ért a komlói könyvtár környezetvédelmi beruházása

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás ért véget a komlói könyvtárban, mely felújításokat és egy, a fenntartható életmódot népszerűsítő programsorozatot is magába foglalt. Az európai uniós forrásból 2014 decembere és 2015 májusa között megvalósult projekt rendezvényein több száz diák és felnőtt vett részt, valamint az intézmény mindennapi működését is környezetbarátabbá tette.

Bővebben

A fenntarthatóság napja Komlón

Környezettudatosságra nevelő játékos vetélkedőkön, előadásokon, bemutatókon és filmvetítéseken vehetnek részt május 8-án az iskolások, másnap pedig egész családok a komlói könyvtár rendezvénysorozatának következő állomásán. A fenntarthatóság napja az energia- és víztakarékosság, szelektív hulladékgyűjtés és környezetbarát közlekedés témaköreiben kínál érdekes és a mindennapi életben is könnyedén használható információkat az érdeklődőknek.

Bővebben

Bringa túra és KRESZ oktatás a komlói könyvtárban

Ügyességi pálya, kerékpáros túra, KRESZ oktatás és kvíz is szerepel a komlói könyvtár szombati programkínálatában, melynek célja, hogy a környezettudatos életmód elsajátításában segítséget nyújtson az ellátogató családok minden tagjának – fiataloknak és felnőtteknek egyaránt.

Bővebben

Minden csepp számít

Ezúttal egész családokat várnak a komlói könyvtár környezettudatossági programsorozatának következő állomására, melynek fő témája a víztakarékosság lesz. Az események megrendezése mellett magán a könyvtár épületén is jelentős átalakításokat végeztek mintegy harmincmillió forintos, európai uniós támogatás segítségével.

Bővebben

Bringa-rally a komlói könyvtárban

Kerékpáros vetélkedőt rendeznek jövő hétfőn a komlói városi könyvtárban, az egész tavaszt végigkísérő környezettudatossági rendezvénysorozat részeként. A március 16-i Bringa Rallyn, a nemzeti ünnep másnapján, egész délután egymást követik majd a programok, amelyek gerincét az elméleti és ügyességi feladatokból álló, több állomásos vetélkedő jelenti.

Bővebben

Az ivóvíz napja Komlón

A komlói könyvtár környezettudatos fejlesztési projektjének keretében az általános iskolásoknak szerveznek játékos és informatív programokat február 23-án.

Bővebben

A villamosenergia napja Komlón

A komlói könyvtár környezettudatos fejlesztési projektjének keretében az általános iskolásoknak szerveznek játékos és informatív programokat február 23-án.

Bővebben

A szelektív hulladékgyűjtésre fókuszál a komlói könyvtár

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás vette kezdetét a komlói könyvtárban. Az Európai Unió támogatásával az intézmény infrastruktúráján fejlesztenek, és programsorozat keretében segítenek a város lakóinak a környezettudatos szemléletmód elsajátításában is. A projekt keretében szervezik meg február 5-én, csütörtökön, a szelektív hulladékgyűjtés napját, melyre elsősorban az iskolásokat várják.

Bővebben

A szelektív hulladékgyűjtés napja Komlón

A Komlói Könyvtár környezettudatos fejlesztési projektje keretében, február 5-én a városi fiataloknak szerveznek programokat.

Bővebben

Infrastruktúra-fejlesztés és környezeti nevelés Uniós pénzből a komlói könyvtárban

Több tízmillió forintos környezetvédelmi program indul decemberben a komlói könyvtárban. A fél évig tartó beruházás menetrendjében számos infrastrukturális beruházás mellett a helyiek környezettudatosságát erősítő rendezvények is szerepelnek.

Bővebben