Bama: Az energiával spórolj, ne a betűkkel!

Vissza

Környezettudatosság szempontjából mintaintézménynek tekinthető a komlói könyvtár, mely egy harmincmillió forintot is meghaladó költségvetésű, az Európai Unió által támogatott környezetvédelmi projektnek köszönhetően jelentős fejlesztéseket hajthatott végre. A pályázathoz kapcsolódó kiegészítő programsorozat segítségével a város lakói körében népszerűsítheti is a fenntartható életmód fontosságát.

A „Környezettudatos könyvtár a fenntarthatóbb életmódért Komlón” elnevezésű pályázat egyik alapvető területe az energiatakarékosság. E téma köré szerveznek február 23-án programot, mely elsősorban az általános iskolások számára nyújt lehetőséget a játszva tanulásra. Déltől különböző foglalkozásokra várják a diákokat - például előadást hallgathatnak, sorversenyen és filmvetítésen vehetnek részt, vagy éppen rajzos formában fejezhetik ki gondolataikat a környezetvédelemhez kapcsolódó témákban. Mindeközben olyan ismereteket sajátíthatnak el, amelyekkel otthon is csökkenthetik az energiafogyasztást.

Az épület infrastruktúrájának fejlesztése is a projekt kiemelt része. Ennek köszönhetően 120 darab régi, nagy energiaigényű neoncsövet korszerű LED-ekre cserélhettek, melyeket a folyosókon elhelyezett mozgásérzékelők egészítenek ki. Vállalták azt is, hogy 20%-kal csökkentik a könyvtár áramfogyasztását, melyhez az újonnan beszerzett eszközök nagyban hozzájárulnak. A korábbi években már nyert egy hasonló pályázaton az intézmény - akkor napelemeket helyeztek a tetőre, melyek a mindennapi működésükkel járó fogyasztás jelentős hányadát fedezik. Az új világítótestek által tovább javíthatják a hatékonyságukat és minimalizálhatják az áramszolgáltató felé a kiadásaikat.

Az energiatakarékosság mellett a szelektív hulladékgyűjtés, a környezetbarát közlekedés és a víztakarékosság kapcsán is végeznek fejlesztéseket, valamint több tematikus programra is számíthatnak az elkövetkezendő hónapok során az iskolások és a felnőttek is egyaránt. A pályázattal kapcsolatos további részleteket www.zold-konyvtar.hu oldalon találhatnak, bővebb információt pedig az info@zold-konyvtar.hu címen kérhetnek.