Dínóbirodalom a komlói könyvtárban

Vissza

Teljes körű felújítás, belsőépítészeti átalakítás és eszközbeszerzés is a része annak a több mint 32 milliós projektnek, amely a napokban kezdődött a komlói gyermekkönyvtárban. Az Európai Unió által támogatott fejlesztés célja, hogy az egész életen át tartó tanulás feltételeit biztosítsa az intézményben.

A könyvtárak lehetnek az iskolákon kívüli ismeretterjesztés és ismeretszerzés legfontosabb helyszínei még a 21. század megváltozott körülményei között is. Ehhez azonban lépést kell tartani a megváltozott igényekkel és befogadói környezettel – egyszerűbben fogalmazva a kor igényeihez kell igazítani az intézmények megjelenését és kínálatát, hogy képesek legyenek magukhoz vonzani a gyerekeket és a fiatalokat egyaránt.

Ez volt az alapkoncepciója a napokban tartott hivatalos nyitórendezvénnyel elrajtoló fejlesztési programnak is a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény gyermekkönyvtárában. Az intézmény teljes belső átalakításon és modernizáláson esik át, emellett korszerű digitális eszközökkel is felszerelik. A szobákra rá sem lehet majd ismerni, hiszen kicserélik a burkolatokat, a bútorokat, korszerű riasztóberendezést is beépítenek, továbbá felújítják a vizesblokkot és elvégzik a projektarányos akadálymentesítést. Ehhez adódnak még az új beszerzések: interaktív okostábla, hordozható és asztali számítógépek, projektor, digitális rajztábla, fényképezőgép és videókamera is bővíti a könyvtár eszközparkját hamarosan.

Ezeknek a segítségével izgalmas, látványos és interaktív foglalkozásokat tudnak tartani, amelyekre nem csak Komló, hanem a környező települések gyerekeit is várják. A projekt a nevében is célul tűzi ki az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges képességek erősítését, amihez leginkább arra van szükség, hogy az ismeretszerzést és tanulást élményszerűvé tegyük a gyerekek számára, akik így szívesen vesznek részt a programokon és szívesen térnek vissza újra és újra a könyvtárba, ahol már 2016 óta működik a legkisebbeknek Dínóbirodalom néven egy modern játszóház, amelyet kiegészítenek a mostani projekt, főként az olvasni tudó nagyobb gyerekeknek szóló fejlesztései.

Az újdonságok mellett továbbra is megmaradnak a hagyományos könyvtári funkciók is. A könyvek a munkálatok idejére néhány szobával arrább költöztek, de a megszokott nyitvatartási rend szerint várják az olvasókat.

A Dínóbirodalom: gyermekkönyvtár és játszóház – infrastrukturális fejlesztés az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kompetenciák erősítéséért című, EFOP-4.1.8-16-2017-00168 azonosítószámú program költségvetését az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program sikeres pályázata biztosítja. A munkákra összesen 32,3 millió forintot nyert a könyvtár, amely teljes egészében vissza nem térítendő támogatás. Ennél is kedvezőbb azonban, hogy a támogatási arány 100%-os, vagyis önerőre sem lesz szükség a gyermekkönyvtár felújításához. Az átépítési munkák néhány hónapon belül elkészülnek, a teljes befejezés pedig 2019 februárjára várható.