Felújított mesevilág fogadja a gyerekeket

Vissza

Teljes körű felújításon és korszerűsítésen esett át a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény gyermekkönyvtára. A megújult bibliotékát színvonalas rendezvény keretében adták át.

Megújult, modern könyvtár várja mostantól a Komlón élő gyerekeket. Teljes rekonstrukción esett át és korszerű digitális eszközökkel is bővült az utóbbi egy évben a belvárosban álló József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény gyermekrészlege. Az épület belső modernizálását magába foglaló, mintegy 32 millió forint európai uniós támogatással megvalósuló projekt zárórendezvényét csütörtökön tartották.

A megjelent vendégeket dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Polics József polgármester és Steinerbrunner Győzőné, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatója köszöntötte, ezután adták át az intézményt ünnepélyes keretek között.

A tavaly megkezdett projekt két fő részből állt. Elsőként teljes belső felújításon esett át a gyermekrészleg, burkolatcsere, gépészeti korszerűsítés, a vizesblokkok újjáépítése és projektarányos akadálymentesítés is szerepelt az elvégzett munkák sorában. A következő lépésben modern digitális eszközöket szerzett be a könyvtár: interaktív oktatáshoz használható okostáblát, többféle számítógépet, digitális rajztáblát, projektort, fényképezőgépet és videókamerát vásároltak a pályázati keretből. Elsősorban helyi cégeket, vállalkozásokat bíztak meg a munkákkal.

Képgaléria: Átadták Komlón az új gyermekkönyvtárt
Mint azt Steinerbrunner Győzőné a helyszínen elmondta, az épület infrastrukturális fejlesztése tovább folytatódik, őszre elkészül a lift, így akadálymentesített lesz az intézmény. Egy új előadóterem fogadja majd a látogatókat az emeleten, és új mosdók is lesznek. Ezen felül pályázatot nyújtottak be egy digitális labor megvalósítására is, amely a jövő év során készülhet majd el.

A rendezvényen közreműködtek a Gagarin Általános Iskola 4. i. osztályos tanulói, a könyvtárak társadalmi szerepéről, az olvasás fontosságáról adtak elő énekes, verses műsort a vendégeknek.

A városkörnyék fiataljait is várják
A komlói könyvtár a város kulturális életének egyik legfontosabb központja és szervező ereje. A belvárosi intézményben az elmúlt évek során kisebb-nagyobb projektek sorát valósították meg: elkészült a Dínóbirodalom játszóház, sorra estek át felújításon a múzeumi rész tematikus szekciói és az eszközpark is bővült.
Polics József polgármester elmondta, a bibliotéka gyermekrészlege az aktuális felújítás szinte teljes időtartama alatt nyitva tartott és működött, hogy a fiatal olvasók ne veszítsék el a kapcsolatot a könyvtárral. A hamarosan induló interaktív ismeretterjesztő programokra nemcsak Komló, hanem a városkörnyék fiataljait is várja az intézmény. Hoppál Péter országgyűlési képviselő az átadás kapcsán kitért arra is, hogy a digitális eszközfejlesztés, az élménykörnyezet megalkotása a 21. század legnagyobb esélyteremtési lehetősége arra, hogy a gyerekeket ne veszítsük el értékes kultúránk megismerése, megszeretése ügyében.