Kikötő Online: NE CSAK A KÖNYVEIDET VÁLOGASD MEG!

Vissza

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás vette kezdetét a komlói könyvtárban. Az Európai Unió támogatásával az intézmény infrastruktúráján fejlesztenek, és programsorozat keretében segítenek a város lakóinak a környezettudatos szemléletmód elsajátításában is. A projekt keretében szervezik meg február 5-én a szelektív hulladékgyűjtés napját, melyre elsősorban az iskolásokat várják.

A délben kezdődő eseményen a résztvevők előadást hallhatnak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és praktikus, a mindennapi életbe is könnyen beépíthető megoldásokat sajátíthatnak el. Ezután kvízkérdések megválaszolásával és teszt kitöltésével tehetik próbára az újonnan megszerzett tudásukat. A későbbiekben Al Gore volt amerikai alelnök közreműködésével készült, Kellemetlen igazság című filmet is megnézhetik, illetve hulladékból tárgyak készítésével és környezetbarát szatyorfestéssel is foglalkozhatnak.

A közeljövőben várható ivóvíz és a villamos energia napja, a Bringa rally és a fenntarthatósági kiállítás mind ahhoz járul majd hozzá, hogy a város lakosainak gondolkodásmódját megváltoztassa. A „Környezettudatos könyvtár a fenntarthatóbb életmódért Komlón” nevű projekt azonban magát az intézmény épületét is érinti. Szelektív gyűjtőedényeket fognak kihelyezni, melyeket a műanyag palackok összenyomására szolgáló prések egészítenek ki. Az újrahasznosítható anyagok gyűjtése mellett vállalták, hogy az egy év alatt termelődő hulladékmennyiségét ötödével fogják csökkenteni!

A tavasz elejére egy 10 köbméteres tartályt is a könyvtár udvarába fognak ásni, mely az esővizet hivatott összegyűjteni és megtisztítani. A belterek világítását is korszerűsítik, a régi világítótestek helyett energiatakarékos égők felszerelésével, valamint tíz kikölcsönözhető bicikli is a látogatók rendelkezésére fog állni.

További információt a programokkal és a beruházásokkal kapcsolatban a www.zold-konyvtar.hu oldalon találnak, vagy az info@zold-konyvtar.hu címen kérhetnek.

Forrás: Kikötő Online