Kitárulnak a dínóbirodalom kapui

Vissza

Felújított mesevilág fogadja mostantól a komlói gyermekkönyvtár látogatóit. 32 millió forintos, európai uniós finanszírozású beruházással az elmúlt egy évben teljes rekonstrukción esett át a belvárosi épület gyermekrészlege, ami a könyvek mellett korszerű digitális eszközökkel és sokféle programmal is várja a látogatóit.

A komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény a város kulturális életének egyik legfontosabb központja és szervező ereje. A belvárosi intézményben az elmúlt évek során kisebb-nagyobb projektek sorát valósították meg: elkészült a Dínóbirodalom játszóház, sorra estek át felújításon a múzeumi rész tematikus szekciói és az eszközpark is bővült.

A legújabb beruházás a gyermekkönyvtár teljes felújítása és átalakítása, amit dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Polics József polgármester adott át ünnepélyes keretek között az olvasóknak.

„A 10 milliárd forintos városfejlesztésből a tartalmi dolgokra, a közösségfejlesztésre is fordítani kell forrásokat” – utalt köszöntőjében Dr. Hoppál Péter a nemzeti szalag átvágása előtt a megújuló könyvtárra.

Polics József polgármester megköszönte a segítséget és a támogatást azoknak a komlóiaknak, akik megtöltötték elképzeléssel ezt a fejlesztést. Hozzátette: a technikai fejlődés nem fog megállni, sőt amennyiben nem követjük a trendeket, akkor lemaradunk.

Steinerbrunner Győzőné, az intézményvezetője ünnepi gondolatai között a beruházás teljes keresztmetszetének ismertetője mellett az idevezető utat, a könyvtár épületének 1954 óta íródott történetét is bemutatta.

A tavaly megkezdett projekt két fő részből állt. Elsőként teljes belső felújításon esett át a gyermekrészleg: burkolatcsere, gépészeti korszerűsítés, a vizesblokkok újjáépítése és projektarányos akadálymentesítés is szerepelt az elvégzett munkák sorában.

A következő lépésben modern digitális eszközöket szerzett be a könyvtár: interaktív oktatáshoz használható okostáblát, többféle számítógépet, digitális rajztáblát, projektort, fényképezőgépet és videokamerát vásároltak a pályázati keretből.

Az új eszközöknek köszönhetően nem csak a környezet lesz 21. századi az újranyitott gyermekkönyvtárban, hanem az olvasókat váró szolgáltatások és programok is. A projekt nevesített célja ugyanis az egész életen át tartó tanulásra felkészítés, amihez már gyerekkorban szükség van a megfelelő alapképességek kialakítására. A könyvtár ezért tudatosan alakítja úgy a kínálatát, hogy már a legkisebbek is szívesen töltsenek el időt a falai között. Három éve elkészült a Dínóbirodalom játszóház, most pedig a már olvasni tudóknak a modern gyermekkönyvtár, olyan élményközpontú programkínálattal, ami igazodik a gyerekek változó igényeihez. A gyermekrészleg egyébként a felújítás szinte teljes időtartama alatt nyitva tartott és működött, hogy a fiatal olvasók ne veszítsék el a kapcsolatot a könyvtárral.

A hamarosan induló interaktív ismeretterjesztő programokra nem csak Komló, hanem a városkörnyék fiataljait is várja az intézmény.