Komlói Újság: Szelektív hulladékgyűjtés napja a városi könyvtárban

Vissza

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás vette kezdetét a komlói könyvtárban. Az Európai Unió támogatásával az intézmény infrastruktúráján fejlesztenek, és programsorozat keretében segítenek a város lakóinak a környezettudatos szemléletmód elsajátításában is.

Elsősorban általános iskolai osztályok vettek részt február 5-én a szelektív hulladékgyűjtés napján, a könyvtár épületébe szervezett programsorozat nyitányán.

Az iskolások filmet tekinthettek meg, előadást hallgathattak meg a környezettudatosságról, a szelektív hulladékgyűjtésről. A hallottakból összeállított kvíz mellett a szervezők kézműves foglalkozáson mutatták be számukra a szemét felhasználásának alternatíváit.

A környezettudatosságban élen jár maga a programnak otthont adó intézmény is, ahol szintén szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ennek érdekében 90 darab szelektív hulladékgyűjtő edény – 30-szor 3 darabos szett – került kihelyezésre a könyvtár épületében. Az intézményben keletkező két legnépszerűbb hulladékfajta a pet palack és a papír. Előbbit a falon elhelyezett préselő eszköz használata után lehet a megfelelő tárolókba dobni. Az újrahasznosítható anyagok gyűjtése mellett az intézményben vállalták, hogy az egy év alatt termelődő hulladékmennyiségét ötödével fogják csökkenteni!

Másik jelentős beruházásnak mondható a szürke-víz projekt. Az intézmény a föld alá elhelyezett vízgyűjtő tartályokban fogja fel az esővizet, majd egy enyhébb tisztítás után a mellékhelyiségekben a WC leöblítésére, padló felmosásra, virágöntözésre lehet felhasználni, jelentős tiszta ivóvizet megspórolva ezzel.

A könyvtárban nem ez volt az első lépés a „zöld-intézmény” felé vezető úton. Már korábban megvalósult az energia-takarékossági projekt. A ház egyharmadában takarékos égőkre cserélték a régebbi neoncsöveket. 120 darab LED került beszerelésre, amit a tetőn lévő 72 darab napelem által termelt energia lát el a hálózati fogyasztás mellett.

A közeljövőben, a „Környezettudatos könyvtár a fenntarthatóbb életmódért Komlón” elnevezésű, KEOP-6.2.0/B/11-2013-0012 azonosítószámú projekt kapcsán több hasonló program is szerepel a tervek között: az ivóvíz és a villamos energia napja, a Bringa rally és a fenntarthatósági kiállítás mind ahhoz járul majd hozzá, hogy a város lakosainak gondolkodásmódját megváltoztassa. A helyi környezetbarát közlekedést támogatva, kerékpár tároló építésébe kezd a könyvtár. A kamerával őrzött területen az épületbe érkezők láncolhatják ki biciklijüket, valamint 10 kihelyezett kerékpár lesz biztosítva kölcsönzés erejéig a beiratkozott olvasók számára.

A szervezők a február 5-i rendezvényhez hasonló eseményre várják sok szeretettel a családokat is szombatonként a könyvtár épületében.

Forrás: Komlói Újság