Pécsi Hírhatár: Harminc millió környzetvédelemre

Vissza

Befejeződött a komlói könyvtár környezetvédelmi beruházása.

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás ért véget a komlói könyvtárban, mely felújításokat és egy, a fenntartható életmódot népszerűsítő programsorozatot is magában foglalt.

Az európai uniós forrásból megvalósult projekt rendezvényein több száz diák és felnőtt vett részt, valamint az intézmény mindennapi működését is környezetbarátabbá tette.

A projektnek:két fő célt tűzött maga elé,  egyrészt, mintaintézményként szolgálva, a könyvtár épületét korszerűsítették, másrészt, Komlón élők szemléletmódjának megváltoztatását, ráirányítsák a figyelműket a fenntartható életmód fontosságára.

Ennek jegyében a szelektív hulladékgyűjtés, a víz- és energiatakarékosság és a környezetbarát közlekedés témái köré csoportosíthatók a május végével zárult pályázati elemeket. A diákoknak és a családoknak ismeretterjesztő előadásokat tartottak, kvízek, vetélkedők segítségével olyan praktikákat mutattak be a szakemberek,, amelyek könnyen alkalmazhatók és jelentős megtakarítást eredményezhetnek a háztartásokban.

A rendezvények egy részére szervezett iskolás csoportok érkeztek. A változatos programok közül a valós közlekedési helyzeteket szimuláló pálya és a monociklis bemutató aratott különösen nagy sikert, de a napelemek működése és a hazai vizeket bemutató előadás is könnyedén lekötötte a tanulók figyelmét. A kreatív, főként a rajzolásra építő feladatokon is szívesen részt vettek.

A családoknak tervezett programokon a hasznos energiatakarékossági tanácsok mellett KRESZ oktatáson és teszten frissíthették a közlekedés szabályaira vonatkozó ismereteiket a felnőttek, kifejezetten a kerékpáros közlekedésre koncentrálva.

A könyvtár korszerűsítése során kicserélték a régi, magas fogyasztású neoncsöves világítótestek egy részét korszerű és energiatakarékos LED csövekre, valamint mozgásérzékelőket helyeztek az épület több pontjára. Ezzel kiküszöbölték, hogy egy-egy égve felejtett lámpa feleslegesen fogyassza az áramot.

A havi kiadásokon egy, az udvarban elhelyezett 10 köbméteres tartály segítségével faragnak még tovább, ebbe az esővizet gyűjtik össze, tisztítják és juttatják vissza a szociális létesítményekbe. Emellett infravezérlésű csaptelep segítségével használnak kevesebb csapvizet. A végső cél, hogy az intézmény  év alatt 20 százalékkal  csökkentse a víz- és energiafogyasztását.

A fejlesztés része volt a szelektív hulladékgyűjtés kiépítése is. Az épületen belül 30, három darabból álló gyűjtőedény szettet helyeztek el, amelyeket a műanyag palackok összenyomására szolgáló prések egészítenek ki.

Továbbá, amennyiben akik olvasókártyával rendelkeznek - helyiek és a turisták egyaránt - kikölcsönözhetnek egyet-egyet a könyvtárban rendelkezésre álló tíz bicikliből, ha szeretnék két keréken felfedezni a várost és környékét.

Forrás