Infrastruktúra-fejlesztés és környezeti nevelés Uniós pénzből a komlói könyvtárban

Vissza

Több tízmillió forintos környezetvédelmi program indul decemberben a komlói könyvtárban. A fél évig tartó beruházás menetrendjében számos infrastrukturális beruházás mellett a helyiek környezettudatosságát erősítő rendezvények is szerepelnek.

Az Európai Unió KEOP-programja által finanszírozott, 33 millió forintos összköltségvetésű projekt négy fő fejlesztési pillért tartalmaz. Ezek mindegyike a hatékonyabb erőforrás-kihasználást és a környezettudatos viselkedésmódok elterjesztését célozza és közvetve vagy közvetlenül, de anyagi megtakarítást is hoz az intézmény számára.

Számszerűsítve a leglátványosabb eredményt a világítás modernizálása fogja jelenteni. Az elavult és sokat fogyasztó neon fénycsövek közül 120 darabot cserélnek le hosszabb élettartamú és kisebb áramigényű LED-es izzókra. Mindezt mozgásérzékelőkkel és időzített kapcsolókkal egészítik ki, hogy a dolgozók és a látogatók ne felejtsék felkapcsolva a villanyt az épületben.

Szintén költségmegtakarítást fog eredményezni az a 10 köbméteres tartály, amely az esővizet lesz hivatott összegyűjteni. A megszűrt, úgynevezett szürkevizet a mellékhelyiségek öblítésekor fogják használni, ahová önálló szivattyú- és vezetékrendszer juttatja majd el. Az ivóvíz-spórolást szolgálják az infravezérlésű csaptelepek is, amelyek a kezet mosó ember távozása után automatikusan elzáródnak. Az új technológiákkal várhatóan 20%-kal csökken majd a vízfogyasztás.

A fejlesztés része a szelektív hulladékgyűjtés kiépítése is: az épületen belül és kívül is gyűjtőedényeket fognak kihelyezni, amelyeket a műanyag palackok összenyomására szolgáló prések egészítenek ki. Az újrahasznosítható anyagok elkülönített gyűjtése mellett ráadásul az intézmény vállalta, hogy ötödével csökkenti az éves hulladékmennyiségét.

Végül pedig a könyvtár beszerez tíz kerékpárt, amelyeket helyiek és a turisták egyaránt kikölcsönözhetnek, ha szeretnék két keréken felfedezni a várost és környezetét.

A beszerzéseket a tavasz folyamán számos rendezvény egészíti ki. Ezeken környezeti neveléssel foglalkozó szakemberek tartanak előadásokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a környezettudatos gondolkodás fontosságáról és a mindenki által megvalósítható takarékoskodási módokról. De lesz interaktív kiállítás, vetélkedő és kerékpárverseny is, az eseménysorozat zárásaként pedig a fenntarthatóság napját ünnepli meg a könyvtár tavasszal.

A „Környezettudatos Könyvtár a fenntarthatóbb életmódért Komlón” című, KEOP-6.2.0/B/11-2013-0012 azonosítószámú projekt 33 millió forintos Európai Uniós támogatással valósul meg és a fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási szokásokat hivatott népszerűsíteni a komlói lakosság körében.

További információ kérhető Steinerbrunner Győzőné Ibolyától, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatójától, a 30/496-7727-es telefonszámon.