A szelektív hulladékgyűjtésre fókuszál a komlói könyvtár

Vissza

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás vette kezdetét a komlói könyvtárban. Az Európai Unió támogatásával az intézmény infrastruktúráján fejlesztenek, és programsorozat keretében segítenek a város lakóinak a környezettudatos szemléletmód elsajátításában is. A projekt keretében szervezik meg február 5-én, csütörtökön, a szelektív hulladékgyűjtés napját, melyre elsősorban az iskolásokat várják.

A délben kezdődő eseményen a résztvevők előadást hallhatnak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és praktikus, a mindennapi életbe is könnyen beépíthető megoldásokat sajátíthatnak el. Ezután kvízkérdések megválaszolásával és teszt kitöltésével tehetik próbára az újonnan megszerzett tudásukat. A későbbiekben Al Gore volt amerikai alelnök közreműködésével készült, Kellemetlen igazság című filmet is megnézhetik, illetve hulladékból tárgyak készítése és környezetbarát szatyorfestés közben fejleszthetik kézügyességüket az ökokézműves foglalkozáson. Az esemény ingyenesen látogatható bárki számára és várhatóan délután 5 óráig nyújt lehetőséget a játszva tanulásra a fiataloknak.

A közeljövőben, a „Környezettudatos könyvtár a fenntarthatóbb életmódért Komlón” elnevezésű, KEOP-6.2.0/B/11-2013-0012 azonosítószámú projekt kapcsán több hasonló program is szerepel a tervek között: az ivóvíz és a villamos energia napja, a Bringa rally és a fenntarthatósági kiállítás mind ahhoz járul majd hozzá, hogy a város lakosainak gondolkodásmódját megváltoztassa. A beruházás azonban magát az intézmény épületét is érinti. Kilencven darab 55 literes beltéri- és három 110 literes kültéri szelektív hulladékgyűjtőt helyeztek el, melyekben külön-külön tárolhatják a papír- és műanyag alapú, valamint az egyéb kommunális hulladékokat. Harminc, a műanyag palackok összenyomására használható, falra szerelt prés egészíti ki a szettet, mely ezek szállítását még környezetbarátabbá teszi. Az újrahasznosítható anyagok gyűjtése mellett vállalták, hogy az egy év alatt termelődő hulladékmennyiségét ötödével fogják csökkenteni!

További információt a www.zold-konyvtar.hu oldalon találhatnak, illetve Steinerbrunner Győzőné Ibolyától, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatójától kérhetnek a 72/481-071-es telefonszámon, vagy az info@zold-konyvtar.hu címen.