A végéhez ért a komlói könyvtár környezetvédelmi beruházása

Vissza

Harmincmilliós környezetvédelmi beruházás ért véget a komlói könyvtárban, mely felújításokat és egy, a fenntartható életmódot népszerűsítő programsorozatot is magába foglalt. Az európai uniós forrásból 2014 decembere és 2015 májusa között megvalósult projekt rendezvényein több száz diák és felnőtt vett részt, valamint az intézmény mindennapi működését is környezetbarátabbá tette.

Két fő célja volt a projektnek: egyrészt, mintaintézményként szolgálva, a könyvtár épületét korszerűsítették. Másrészt, Komló lakosságának a szemléletmódját is meg kívánták változtatni, hogy a fenntartható életmód fontosságát minél többen magukénak érezzék. Ennek megfelelően, a szelektív hulladékgyűjtés, víz- és energiatakarékosság és környezetbarát közlekedés témái köré csoportosíthatók a május végével záruló pályázat elemei. A diákok és az egész családok számára szervezett ismeretterjesztő előadások, kvízek, vetélkedők során mutattak be olyan praktikákat a meghívott környezeti nevelők, melyek könnyen alkalmazhatók és jelentős megtakarítást eredményezhetnek a háztartásokban.

A rendezvények egy részére szervezett iskolás csoportok érkeztek. A változatos programok közül a valós közlekedési helyzeteket szimuláló pálya és a monociklis bemutató aratott különösen nagy sikert, de a napelemek működése és a hazai vizeket bemutató előadás is könnyedén lekötötte a tanulók figyelmét, a kreatív, főként a rajzolásra építő feladatokon pedig mindegyikük szívesen vett részt. Az egész családoknak tervezett programokon a felnőttekre is gondoltak – a hasznos energiatakarékossági tanácsok mellett KRESZ oktatáson és teszten frissíthették a közlekedés szabályaira vonatkozó ismereteiket, kifejezetten a kerékpáros közlekedésre koncentrálva.

Az intézmény korszerűsítése is a négy fő témakör mentén haladt. A régi, magas fogyasztású neoncsöves világítótestek egy részét 120 darab korszerű és energiatakarékos LED izzóra cserélték, valamint mozgásérzékelős kapcsolókat helyeztek az épület több pontjára. Ezzel kiküszöbölték, hogy egy-egy égve felejtett égő feleslegesen fogyassza az áramot. A havi kiadásokon egy, az udvarban elhelyezett 10 köbméteres tartály segítségével faragnak még tovább, mely az esővizet gyűjti össze, tisztítja meg és juttatja vissza az illemhelységekbe. Emellett az infra-vezérlésű csaptelepek is segítenek az ivóvízzel spórolni, hogy az intézmény könnyebben elérhesse a vállalását, mely szerint egy év alatt 20%-kal csökkentik a víz- és energiafogyasztásukat.

A fejlesztés része volt a szelektív hulladékgyűjtés kiépítése is. Az épületen belül 30, három darabból álló gyűjtőedény szettet helyeztek el, melyeket a műanyag palackok összenyomására szolgáló prések egészítenek ki. Továbbá, amennyiben rendelkeznek olvasókártyával, immáron a helyiek és a turisták egyaránt kikölcsönözhetnek egyet-egyet a könyvtárban rendelkezésre álló tíz bicikliből, ha szeretnék két keréken felfedezni a várost és környezetét.

A „Környezettudatos Könyvtár a fenntarthatóbb életmódért Komlón” című, KEOP-6.2.0/B/11-2013-0012 azonosítószámú projekt 33 millió forintos Európai Uniós támogatással valósult meg. A pályázattal kapcsolatos bővebb információt az info@zold-konyvtar.hu címen kérhetnek.